Mina bebistips! Del 4: blandat bra

Jag har alltså gjort några inlägg med tips på sånt som jag har läst om eller tänkt på under graviditeten och första tiden med bebis. I det här inlägget lägger jag in lite blandade grejer som inte kommit med i de andra inläggen men som jag tycker är viktiga, eller bara vill tipsa om! De tidigare delarna är:

Del 1 om inköp inför

Del 2 om det mentala

Del 3 om relationen

I den här del 4 med blandat bra så börjar jag med några viktiga grejer om säkerhet, integritet och genustänk, och sen blir det lite enklare smågrejer som kan underlätta i vardagen bara.

🔷 En viktig grej är hur babyskyddet ska vara i bilen – det tog några veckor innan vi förstod det här, innan det gjorde vi lite både och!

🔷 En annan grej handlar om integritet. Även om det är sånt som kommer mer när bebisen är större så kan man börja tidigt med vissa saker, och bara att reflektera och fundera över vissa grejer är bra. Som att alltid respektera barnets önskan till närhet eller inte, aldrig tvinga någon att kramas, pussas eller sitta hos någon (som man kanske ofta gör med släkt och vänner, ”klart du ska krama farmor/morfar” osv). Kan tyckas som en liten grej men ger viktiga tidiga signaler om att man inte måste ge närhet till någon utan att det är en själv som bestämmer – och att man på samma sätt inte heller kan kräva närhet av någon annan! (Ett bra men jobbigt boktips är Elaine Eksvärds Medan han lever, om övergrepp som hennes pappa utsatte henne för under hennes barndom… Läs eller lyssna gärna på den!)

🔷 Sen det här med genus då. Jag tänker att det inte behöver vara så krångligt, men ändå väldigt viktigt att fundera över! Vad skickar man för signaler, vad ger man för värderingar? Hur man själv pratar och beter sig, vad man förväntar sig av sin bebis/barn… Det handlar inte om att förbjuda saker, att förbjuda färger och leksaker, utan istället om att erbjuda allt, och inte ta för givet att hen kommer vara på ett visst sätt och gilla vissa saker bara utifrån kön! Fast okej, här kommer en del saker som man inte ”ska” göra ändå, hehe! Att inte bortförklara bråk, slag och stök med att ”pojkar är pojkar”, eller att killar inte ska gråta (jo, vissa föräldrar säger fortfarande sånt) eller inte kan leka med dockor, att inte säga till sin dotter att om en kille retas/slåss så är det bara för att han är kär… Att på ett självklart sätt prata om att man kan bli kär i vem som helst, att killar kan ha rosa/klänning/nagellack, att tjejer kan leka spiderman eller vad det nu kan vara. Vissa menar att man ”pådyvlar” barnet kläder, egenskaper, intressen osv när man är genusmedveten – men det är ju snarare mer pådyvlande att förvänta sig könsstereotypa attribut och på så sätt forma barnet genom att inte acceptera vissa beteenden eller önskningar för att de inte stämmer med normerna. Vill man läsa mer finns det två bra och lättillgängliga böcker, dels Ge ditt barn 100 möjligheter istället för två, dels Rosa av Fanny Ambjörnsson. Två blogginlägg bland många andra bra som förklarar lite mer på ett kortfattat sätt är till exempel det här och det här. Sen måste man ju såklart inte köpa klänningar till sin son eller annat som man kanske inte vill eller känner sig bekväm med, det viktigaste är väl att vara medveten om att vi påverkas av normer och att barn märker av sånt tidigt, att fundera över vad man själv bär med sig, hur man pratar med barnet och med varandra…

En annan, relaterad grej, är det här med hur man pratar om kroppen och utseende framför barn. Eller snarare, att inte prata (så mycket) om sånt! Det kommer visserligen längre fram, men ändå, att tänka på hur man pratar och helst inte att prata om sin egen eller andras kroppar och utseenden (kompisar, bekanta, TV osv…), i alla fall inte på negativa sätt. Men man kan även vara försiktig med att kommentera saker som upp- och nedgångar i vikt, även om man menar det på ett positivt sätt så skickar det signaler till barn om att sånt är viktigt, och kan leda till funderingar om den egna kroppen. På ett sätt kan det vara särskilt viktigt om man har döttrar, eftersom man som tjej matas med så jäkla mycket utseendepress i dagens samhälle, men jag tänker att varken tjejer och killar ska behöva fokusera på kroppen, och sånt prat kan ju också förstärka ideal om hur en partner ”ska” se ut, som vi också möter så himla mycket i samhället ändå, så att det är viktigt att försöka motverka sånt hemma!

Okej, nu till lite mer lättuggade vardagstips!

🔷 Jag fick ett bra tips av min bror inför första tiden – att förbereda matlådor i slutet av graviditeten, att ha i frysen och äta den första tiden! Då vill man inte gärna lägga tid och ork på att handla och laga mat.

🔷 Ett budget-tips är att ta rapsolja i badet, istället för särskilda baby-oljor. Det var min syster som fick det tipset från sitt BVC så det är inget hippie-hittepå, hehe.

🔷 Magiska komma-till-ro knep. Hehe, nej, magiska är att ta i eftersom de inte funkar jämt, men två grejer som kan vara värt att testa är

🔅 stryka med fingret över bebisens ”näsrot”, från pannan ner mellan ögonen och över näsan, typ

🔅 white noise-ljud (sök på Spotify tex), eller bara sitta och säga schhh…

🔷 Om man ammar så blir man jäkligt törstig, så se till att alltid ha en flaska vatten nära till hands dygnet runt! Det är också bra att ha lite enkla mellanmål på lager, ibland kan det vara svårt att äta när man behöver men då är det bra att ha i alla fall nåt litet till hands, typ smoothie/drickyoghurt, nöt-bars osv.

🔷 Ett torrschampo är bra att ha! Ibland kan det dröja mellan dusch-tillfällen så då kan det kännas bra att i alla fall kunna göra en låtsas-uppfräschning, hehe. Jag gillar Blondinbellas (hon har två olika, den andra luktar väldigt mycket kola så man vill bara äta sitt eget hår typ, men jag tycker att den luktar alldeles för starkt, så jag har den andra istället).

🔷 En viktig grej som kan vara bra att veta är att man kan få ont på olika sätt, och att det kan vara bra att hålla koll på så att det inte går för långt:

🔅 Karpaltunnelsyndrom är tydligen inte helt ovanligt under graviditeten (och kanske efteråt?), som kan ge pirrningar och domningar i händerna, pga en nerv som kommer i kläm. Kan leda till operation i värsta fall så bra att kolla upp om man känner av det!

🔅Jag har själv känt av lite i handleden, att det gör lite ont och att jag känner mig ”svag” i handleden ibland, inte vill stötta på den, jobbigt att lyfta Oskar osv… Har fått höra från andra att det kan bli väldigt mycket värre, och att det inte är helt ovanligt att få såna problem eftersom det blir mycket lyfta och bära! Två enkla tips jag har fått för att förebygga eller minska det onda är dels att när man drar vagnen så kan man ha alla fingrar bredvid varandra (istället för tummen under, som man kanske ofta håller), och att när man lyfter och bär så kan man försöka hålla tummen mot långfingret så att man liksom lyfter med hela handen istället för mellan tumme och pekfinger (det kan kännas lite ostadigt, jag brukar göra så med den handen som jag känner av och hålla ”som vanligt” med den andra). Sen hittade jag en sida med enkla övningar för att stärka handleden, det hjälper mig när jag börjar känna av, men får man riktigt ont ska man nog kontakta en sjukgymnast för hjälp!

🔅Att bli stel och få ont i fingrar och tår kan leda till reumatism så är absolut viktigt att kolla upp! Det här kände jag inte till innan men läste i Vi Föräldrar, det känns som nåt som är bra att ha koll på:

🔷 Till sist, en bra grundläggande inställning att ha är att lätt är rätt, typ. Nu kanske det inte alltid är så mycket som kommer kännas lätt den första tiden (eller första åren?!) men om man hittar saker som funkar – kör på det! Särskilt första tiden behöver man inte tänka på att få in rutiner eller att bebisen ska ”lära sig” saker, utan då gäller det nog mest att hitta sånt som gör att vardagen flyter så smidigt som möjligt, och att man får så mycket sömn som möjligt. Strunta i hur andra gör eller säger att man ”borde” göra, om det inte funkar för en själv. Men hitta gärna några ”källor” som man delar värderingar med – nån i familjen, nån kompis, eller kanske nån blogg – och få hjälp och stöd därifrån! Som med allt i livet så väljer ju vissa att bara visa en förfinad bild av att bli förälder, och inte den där verkligheten som kan vara lite hursomhelst, och sen är ju alla bebisar, barn och familjer olika, så det är liksom ingen idé att jämföra med andra! Däremot är det ju bra att få tips och stöd i allt det nya, men, då gäller det att hitta de där som man litar på! Inte familjeliv.se, hehe.

Annonser

En tanke på “Mina bebistips! Del 4: blandat bra”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.