Mina bebistips!

Innan jag blev mamma (känns fortfarande lite konstigt att kunna säga att jag är mamma!) så läste och hörde jag en del bra och vettiga grejer – i bloggar, från syskon och vänner osv – som jag är glad att jag fick till mig då, eftersom det hjälpte mig i allt det nya! Och sen har det varit saker som jag själv har reflekterat över som underlättat, eller som kanske hade hjälpt om jag gjort så från start, eller så. Så jag har gjort några inlägg som jag samlar här med mina tankar och tyckanden – inför att bebisen kommer och den första tiden efteråt! Sen är ju såklart alla olika, det finns inga tydliga rätt eller fel, och alla tycker att olika saker är olika mycket viktigt, men ja, det här är sånt jag reflekterat över, högt och lågt! Det blir rätt långa inlägg, hehe, så jag har delat in i olika delar! Kanske fylls det på med fler delar längre fram också.

Del 1: inköp inför

Del 2: det mentala

Del 3: relationen

Del 4: blandat bra

Ett extra-tips

Appar

Praktiska tips efter 1,5 år

Bra krämer till bebis/barn

Tips relaterat till förskolan:

🔷 Om hur man kan få en lugn start innan lämning

Utöver de här inläggen så kommer här några bonus-tips!

🔷 Föräldrapenningstillägg. På vissa jobb får man 10-20% av lönen från arbetsgivaren under föräldraledigheten (ersättningen från Försäkringskassan är max 80% av lönen), men jag läste på ett ställe nu att om ens jobb inte har den förmånen så kan man i vissa fall få det från AFA. Kan ju vara värt att kolla upp!

🔷 Bebisböcker online. Det finns ju böcker att köpa som man kan fylla i om bebisens första år, och nu finns även såna böcker online! Man kan ladda upp bilder och skriva om barnet i olika mallar, och sedan beställa boken och få den inbunden. Kul! Två såna sidor är kidmemo.com och minbebisbok.se. När jag letade såna här sidor innan Oskar kom så hittade jag en annan sida men de kommer att lägga ner 2017, så det är ingen idé att jag tipsar om dom..! Däremot kan jag inte rekommendera någon av de där två mer än den andra eftersom jag inte vet själv hur de fungerar. Men jag gillar konceptet!

🔷 Ett tips om bebisen blir förkyld är en slags näs-spray men med saltvatten, Physiomer Baby Mist. Innan ett år ska man inte använda vanlig näs-spray, istället finns det engångsdroppar med koksaltlösning som man kan använda vid täppta näsor, men det är inte särskilt populärt här hemma… Läste om den där baby mist som kan användas istället för dropparna men som är som en spray med en ergonomiskt utformad del och allt vad det var. Vi tänkte att det är värt att testa och faktiskt så funkar det bättre! Mycket smidigare att det räcker med bara en spraydusch i vardera näsborre, och faktiskt efter att ha använt den några gånger så började Oskar bli lugn när vi använde den, som att han märkte själv att den inte var så otrevlig..! Annars är det stora protester så fort vi närmar oss näsan… Är dom väldigt förkylda och täppta kan det vara idé att testa en näs-sug också – jag tyckte att det kändes jäkligt ofräscht att bokstavligt talat suga snoret ur näsan, men det var inte alls farligt! Ett stort filter är i vägen så att inget kommer förbi. Oskar avskydde den dock, men i samband med droppar/spray så hjälpte det lite i alla fall..! Finns flera olika varianter, vi testade den här som var den som fanns på vårt apotek.